Eersterivier Clinic

Eersterivier Clinic

The building operates as a general day clinic, as well as addressing TB & HIV. Furthermore it has a dedicate teen section and its own dispensary. Although the clinic is considerably larger than the ‘Russell’s Rest Clinic”, which it replaces, it still allows for future expansion.

The siting of the clinic serves as an interface between the other adjacent civic structures (Library and Multi-purpose Community Hall) and the new housing developments to the west. The scale of the building therefore adjusts to accommodate this variance without stark contrast.

Beyond the response to the man-made, the site is also appropriately landscaped in recognition of the previously open ground and is entirely indigenous and water-wise. In an otherwise harsh and hard environment, the landscaping contributes to softening the visual impact and is welcoming both staff and patients.

The building seeks to be honest to both the materiality and construction methodology, in so much as the structure and finishings are expressed for what they are, without frills, in a functional and practical manner.
The predominantly neutral palette of the building materials are off-set by a crisp, vibrant selection of colours to infuse a sense of health & well-being.

This building is the first Clinic for The City of Cape Town to be build according to the recently revised SANS10400/partO regulations and was subsequently strictly monitored to ensure full compliance.

Project Cost - Construction cost - R15 million
Client - City of Cape Town - City Health Department
Team - Jakupa Architects and Urban Designers
Project type - Instutional - Health
Status - Complete