Goodwood Firestation

01-gwfs--p7255435ce.jpg

@ 2010, Odette Herbert

The project comprises a new 2-storey wing as an extension of the existing office building which was built in 1986, and attaches to the north-east corner of the existing campus. By recognizing the existing structure, finishes and finer detailing, the new wing re-interprets the essence of the old without replicating it directly, and in doing so, instills a refined and re-invented version in the new.

The project addresses the requirements for having one central location for Emergency Services Administration, rather than several offices scattered across the Peninsula. Goodwood Fire Station is the “nerve centre” for the greater peninsula – receiving all incoming emergency calls and relaying these to the relevant satellite stations.

The previous scenario was counter-productive to teamwork and resulted in poor communication between the different offices. The new accommodation allows for the additional administrative component to be housed centrally, facilitating greater efficiently and improving service delivery by avoiding the duplication of tasks and duties.

As per the existing buildings, the structural frame is expressed as an element of the façade, yet the “signature” red brick infill is slightly cooler than the adjacent buildings, to reinforce an implied individuality, and subtly differentiate it from the existing. The roof is another notable deviation, ignoring the pale green, cranked form for a crisper edged, grey, mono-pitch, which hints at an industrial feel. The structure terminates in parapetted flat-roofed bookends, which accommodate external AC units and serve as a gasket connection to the existing building.

The structure is also significantly taller than its neighbour, with higher ceilings and an intentional expression of several vertical elements for dramatic effect. This is further accentuated by the LED lighting to the upper window reveals, making it a glowing landmark at night.

Although the interiors are largely cellular, glass partitioning allow it to maintain a feeling of openness, with light spilling through to the inner passage. The blue interior (again in contrast to the warmer tones of the existing buildings) has proven to have a remarkable calmness, as expressed by the end-users.

Budget - 5 million
Client - City of Cape Town: Emergency Services
Team - Jakupa Architects and Urban Designers
Project Type - Office Block (Extention)