Public Transport Shared Services Centre [PTSSC]

p6102294a.jpg

@ 2010, Odette Herbert

The project is ordered through urban and environmental strategies: The building’s urban footprint relates to a pedestrian activity spine running from Vangate Mall through the site along a desire line to Langa. Environmentally, the building’s form and articulation is derived from a response to wind, sun and water. Internal spatial arrangements and environmentally friendly design strategies and technologies contribute to making this a leading example of sustainable architectural design. The building will accommodate the PGWC (Transport) new public transportation administrative infrastructure, other departmental offices and the alcohol testing centre.

Budget: R120 million
Client: Provincial government Western Cape
Team: Jakupa Architects and Urban Designers in partnership with MDL
Project type: Public
Location: erf 68505, Volstruis road, Athlone
Status: Complete